Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍREK

A transzplantáció helyzete az EU-ban

Tallózó2012.10.24. 00:00healzz.com

Az elmúlt ötven évben világszerte elterjedt szervtranszplantáció betegek ezreinek életét mentette már meg, és a leggazdaságosabb megoldásnak bizonyult bizonyos betegségek, így például súlyos veseelégtelenség esetén. Sőt, egyes máj-, tüdő- és szívbetegségek kezelésének ma ez az egyetlen lehetséges formája. A várakozások szerint ez a terület olyan komoly fejlődést produkál, hogy a jövőben ma még gyógyíthatatlan betegségek is kezelhetővé válnak általa.

Mindazonáltal a szervhiány annyira súlyos probléma, hogy 2011-ben Európában közel 61.500 pácienst jegyeztek a várólistákon. Miközben pedig szívre, májra vagy tüdőre várnak, a betegek közti halálozás 15-30 százalékra tehető. Ha csak a veseátültetésre váró, dialízisre szoruló betegek helyzetét tekintjük, megdöbbentő adat, hogy míg az első ilyen várakozási évben szinte 100 % a túlélés esélye, addig ez a 10. évben 9 %-ra csökken.

Az Európai Bizottság által októberben rendezett Organ donation and transplantation című sajtókonferencián elhangzottak szerint a helyzet megoldásában jelentős segítség lehet a nagy transzplantációs szervezetekhez való tartozás. Hazánk e tekintetben óriási lépést tett, amikor január elsején csatlakozott az Eurotransplanthoz, amelyhez korábban hat EU-tagállam tartozott. Ez egy vesebeteg életében olyan komoly változást eredményezhet, hogy míg korábban évente csupán néhány százalék esélye lehetett a megfelelő szerv megtalálására, addig ez ma a szervezeten keresztül 20-25 százalékra nőtt. Ez a hatalmas előny ráadásul nem csak az egyéni sors, de a költségek tekintetében is jelentkezik, hiszen csak a veseátültetéssel 512 millió Eurót spóroltak az Eurotransplant tagjai a dialízis költségeihez képest 2009-ben.
 
Honnan származhat a donorszerv?

Sokakban talán fel sem merül más válasz a fenti kérdésre, csak az, hogy egy elhunyt felhasználható szerveit ültetik át a várakozókba. Valóban, még mindig nagy különbség tapasztalható az élő- és a halott szervezetből származó szervek donációjának aránya közt az EU-n belül. Bár még döntően az utóbbi megoldás az elterjedtebb, hazánkban ugyanaz a tendencia figyelhető meg, mint Európa szerte, vagyis az elmúlt három évben megduplázódott például az élődonoros veseátültetések száma.

Ez nem csak azért pozitív fejlemény, mert így valóban a megfelelő, egészséges, alaposan kivizsgált donortól származhat a beültetendő szerv, de azért is, mert így az átültetés során a lehető legkevesebb időt tölti a testen kívül – tekintve, hogy a donor és a recipiens egymás melletti műtőasztalon fekszenek. Az élődonoros átültetések száma 2009-ben 2.855 volt az EU-ban (ez csak vesére és májra vonatkozik), ám 2011-re már 4.100-ra nőtt. E tekintetben Svédország, Hollandia, Dánia és Ciprus az élen járnak, míg Litvánia, Lengyelország és Bulgária a sereghajtók.

Érdekes azonban, hogy ugyanaz a Ciprus jóval gyengébben teljesít a halott donortól származó szervátültetések arányában, Bulgáriával és Romániával együtt a legalacsonyabb arányokat produkálja. Ezen a téren magasan vezeti a „mezőnyt” Spanyolország, Horvátország és Belgium. 

Magyarországon viszonylag kevesen utasítják el

Miközben más államokban meglehetősen sokan utasítják vissza a haláluk (vagy hozzátartozójuk halála) utáni szervek felajánlását, addig Magyarországon viszonylag kevesen. Ennek több oka is van. A hozzátartozó szerveinek visszautasításával kapcsolatban a legerősebb érv, hogy tartanak a test manipulációjától (25%), sokan nem bíznak a „rendszerben” (21%), csupán 7%-nak van erre vallási oka, és meglehetősen sok család dönt spontán a visszautasítás mellett (16%) – derül ki az Eurobarometer felméréséből. A legtöbben, vagyis az érintettek 57 %-a Hollandiában ellenzi a szervátültetést, de sok a visszautasítás Dániában és Nagy-Britanniában is. Ezekben az országokban ugyanakkor előzetes beleegyezés szükséges a még élő személytől ahhoz, hogy halála utána szervei adományozhatók legyenek.

Ezzel szemben hazánkban az ún. feltételezett beleegyezés alapján arról, aki életében nem tiltakozik a szervátültetés ellen, halála után feltételezik, hogy ebbe beleegyezne – és csupán a család hozzájárulása szükséges. Talán ennek is köszönhető, hogy Magyarországon a legkevesebb a visszautasítás aránya, majd a mi 4,5 %-os arányunkat követi Belgium 8,9, majd Lengyelország 11,3 %-kal.     

Mindezzel együtt sajnos mégsem járunk elől e téren, hiszen a 2011-es adatok szerint a halott donorból származó szervátültetések száma mindössze 131 volt, míg Nagy-Britanniában 1056, Olaszországban 1325, Franciaországban 1630, és az „listavezető” Spanyolországban 1667.

Működőképes modellek

A nemzetközi együttműködéseknek több szintje is létezik Európán belül. A teljes elszigeteltségen túl léteznek olyan egyedi esetek, amelyek során csak akkor történik szervcsere, ha az adott országban nincs megfelelő recipiens.  Elképzelhető, hogy bizonyos betegcsoportokkal működik együtt egy-egy ország, de az együttműködés legfelső szintén közös várólisták vannak, összehangolt szabályozással – ahogyan az Eurotransplant esetében is. A legmagasabb szintű szervezetekhez való tartozás legnagyobb előnyei, hogy ezáltal kivédhető a hasznos szervek „elfecsérlése”, speciális betegcsoportok (például gyerekek) igényei is hamarabb teljesülhetnek, megnő a felhasználható szervek száma és nemzetközi támogatással szervezettebben működhet a rendszer – a detektálástól a felhasználásig.

Az Európai Bizottság által szervezett konferencia fő tanulsága azonban mindenképpen az volt, hogy csak akkor lehet csökkenthető az igények és a kínálat közti hatalmas rés, ha a rendszer minden eleme jól működik: a helyi szakembergárdától a nemzetközi együttműködésig és a lehető legnagyobb médiatámogatásig.

Makarész Rita

KIEMELT TARTALMAINK

A szervtranszplantáció sikeres területe az egészségügynek, igazi csapatmunka zajlik, de akadnak megoldásra váró gondok is.

Nagy megkönnyebbüléssel jár, hogy a terheket megoszthatjuk másokkal. Az átélt „nem vagy egyedül” élmény segíti a mindennapi munkát, a csoportmunka fejleszti az önismeretet.

Interjú dr. Poór gyula professzorral, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatójával, a könyv szerzőjével.

Beszélgetés az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatójával, dr. Varga Péter Pállal.

A TESZT határozata nyomán Éger István a miniszterelnökhöz fordult, sürgős és hatékony beavatkozást kérve. A levelet teljes terjedelemben közöljük.

2019 után is folytatódhat a program, akkortól a kormány állja majd a költségeket, s a háziorvosi részvétel már kötelező lesz.