news/1289_0_200.jpg
Az autoimmun betegségek új gyógymódja?2017. június 13. (kedd) 07:41medicalonline.huLapszemleMegfejtették, milyen mechanizmussal képes a tbc ellenes BCG-oltás visszafordítani egy sor kórképet.

Megfejtették, milyen mechanizmussal képes a tbc ellenes BCG-oltás visszafordítani az 1-es típusú cukorbetegséget és egyéb autoimmun kórképeket, jelentették be az Amerikai Diabétesz Társaság tudományos ülésén - számolt be róla a medicalonline.hu.

Az FDA-által elfogadott klinikai vizsgálatok interim eredményei szerint a generikus BCG-oltás valószínűleg helyreállítja a pankreász szigetsejtjeivel kapcsolatos immunválaszt. A vizsgálatot vezető Denise Faustman szerint a BCG (bacillus Calmette-Guérin) oltás permanensen megnöveli a regulátoros T sejtek termelődéséért felelős gének expresszióját, ami megakadályozza, hogy az immunrendszer a saját szervezet ellen forduljon.

Mint a Massachusetts General Hospital immunbiológiai laborjának vezetője elmondja, a BCG-oltásnak az autimmunitást visszafordító hatását sokan kutatják, azonban az eddigi terápiás próbálkozások nem hoztak tartós eredményt. Most Faustman és munkatársai kiderítették, hogy a tuberkulózismegelőzésre és húgyhólyagrák-kezelésre elfogadott vakcináció Treg-számot helyreállító hatása epigenetikus úton érvényesül, és az ismételt BCG-oltás, úgy tűnik, permanens módon helyreállítja a Treg-sejtek előállítását, így többek között az 1-es típusú cukorbetegség és a szklerózis multiplex megelőzésére és kezelésére is alkalmas lehet.

A sikeres fázis 1-es vizsgálatok után a napokban indul a 2-es fázisú vizsgálat az ismételt BCG-oltások 1-es típusú diabéteszt kezelő hatásával kapcsolatban.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...