news/1300_0_200.jpg
Alkotmányos védelemre szorul az egészségügy2017. június 15. (csütörtök) 06:28Hír TVLapszemle

Szakpolitikákon alapuló morális kérdés, mekkora forrást biztosítanak az egészségügynek.

Továbbra is kritikus állapotban van a magyar lakosság egészségi állapota és az egészségügyi rendszerrel is nagy a baj, figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara, amely alapvető változásokat sürget, ugyanis nem csökken az ellátásban dolgozók leterheltsége, és az elvándorlás sem mérséklődött. Hiányoznak a források a biztonságos működéshez, pedig lenne elég pénz, csak a kormány másra költi, és ez már morális kérdés - mondta Éger István, a kamara elnöke a Hír Tv műsorában. Az elnök beszélt a kedden nyilvánosságra hozott Deklarációról, amelyben a politikai gondolkodásban paradigmaváltást sürgetnek. Mint leszögezte: a negyedszázada működő metodika, miszerint az egészségügy szereplői megpróbálják tárgyalásokkal, demonstrációkkal, stb. magukat pozícionálni, és több forrást szerezni az ágazatnak, sikertelennek tekinthető.

A Deklarációt megalapozó tanulmány szerzői emellett arra a következtetésre jutottak, hogy ilyen gazdasági környezetben nem lehet GDP-függő az egészségügyre fordítandó összeg, nem lehet azzal érvelniük a döntéshozóknak, hogy ha majd magasabb lesz a GDP, akkor több jut az ágazatnak. Ezt el kell felejteni, szögezte le Éger István, jelezve: itt az idő hogy szakpolitikákon alapuló politikai, azaz morális kérdésnek kell lennie annak, mekkora forrást biztosítanak az egészségügynek. Hogy változtatni kell, azt alátámasztja a MÉRTÉK, vagyis az ágazatról készült jelentés is. Éger szerint a politikus döntési helyzete miatt lehet egészségvédő faktor, vagy éppen népegészségügyi kockázat.

Emlékeztetett arra, hogy a MOK hívta fel a figyelmet a sürgősségi ellátásban tapasztalható áldatlan állapotokra, most pedig éppen a legutolsó hét válságaként említette, hogy romokban hever a főváros érsebészete, a legmagasabb progresszivitási szintű intézmény dobja be a törölközőt.

A Deklaráció nyilvánossá tételétől nem várnak azonnali megoldást, ám a mai hadi egészségügyi állapot jelzi, hogy újra le kell fektetni az egészségüggyel kapcsolatos alapelveket.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...