news/1758_0_200.jpg
Félrehallotta a címet a 112-es segélyhívó operátora2017. szeptember 9. (szombat) 07:42nepszava.huLapszemleNéhány héten belül ez a második eset, amikor félreértés miatt máshová küldtek mentőt.

Egy elértés miatt ismét máshová - a szabolcsi Vaja helyett Bajára - küldte a 112-es segélyhívó operátora a mentőt. A hibát ugyan hat percen belül korrigálták, de a válságos állapotban lévő nő meghalt - írta a népszava.hu. A két település között közúton 473 kilométer a távolság. Miután ott az esetkocsi személyzete nem talált beteget, visszaszóltak a mentésirányításnak. Időközben Vajáról is sürgették a segítséget, így hat perccel később a valódi címre is indulhatott mentő, s gyorsan, szintén hat perc alatt oda is értek és folytatták az újraélesztést. Ám ez végül nem járt sikerrel.

Néhány héten belül ez a második eset, amikor félreértés miatt máshová küldtek mentőt, mint ahol szükség volt rá.

Az eredeti tervek szerint idén év végére az egész országban átirányítják a mentők 104-es számát a 112-es Központi Hívásfogadóba.

A lapnak több háziorvos is megerősítette, hogy a közbeiktatott telefonközpont miatt olykor lelassul a mentés. Ezért kezdeményezték, hogy a háziorvosok a 104 helyett kapjanak közvetlen számot a megyei mentésirányítókhoz. Ezzel kikerülhetnék a 112-es központokat.

A Népszava úgy tudja: a mentők az átkapcsolással kapcsolatban eleve azt kérték, hogy a központi segélyhívó munkatársai legfeljebb három kérdés vagy 40 másodperc után adják át a hívást a mentésirányítóknak. A lapnak nyilatkozó mentősök szerint azonban ez nem teljesül, mert a hívás és az átkapcsolás között átlagosan kettő, vagy több perc is eltelik. ,,Egy olyan beteg, akinek leállt a légzése - mondta egyikük -, ennyi idő alatt meghal. A sikeres újraélesztésre négy perc van, utána az illető menthetetlen agyhalott."

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...