news/1766_0_200.jpg
Nyílt levélben üzentek a fogorvosok Lázárnak2017. szeptember 11. (hétfő) 07:12nepszava.huLapszemleA következő Kormányinfón mondja meg, hogy a kormány kíván-e változtatni a fogászatot illető, fatális tévedésből eredő politikáján!

Nyílt levélben tiltakoznak a fogorvosok a 97-ik Kormányinfón Lázár János miniszter mondatai miatt - írta a népszava.hu. A politikus csütörtökön a Magyar Nemzet újságírójának kérdésére azt találta mondani: kétféle fogorvos dolgozik Magyarországon, magán fogorvosok, és állami feladatot ellátók. Az állami feladatot ellátók, illetve közalkalmazottak száma rendkívül csekély.

A fogorvosok nevében a nyílt levelet író Nagy Ákos keszthelyi fogorvos szerint Lázár János szavai komoly félreértésekre adhatnak okot, úgy vélte a miniszternek is meg kell ismernie a tényeket. Eszerint a Magyarországon élő nagyjából 10 millió emberre körülbelül 5300 aktív fogorvos jut. Nem csak közalkalmazottak látnak el állami feladatot, hanem összesen nagyjából 3300 fogorvos. Azaz a fogorvosok kétharmada.

,,Ön azt mondta, hogy a fogászati szolgáltatókat nagyjából 20 éve privatizálták, és más az állam kötelessége egy privatizált szolgáltatásnál, mint egy kötelező állami szolgáltatásnál.
Ezzel a szemben az igazság az, hogy a háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgáltatást ugyanúgy, nagyjából ugyanakkor privatizálták, és a háziorvosi szolgáltatók döntő többsége is vállalkozás formájában és nem közalkalmazottként végzi tevékenységét, tehát eszerint ők ugyanolyan magánorvosok, mint fogorvosok.

A hét eleji tiltakozó akciót szervező Nagy Ákos arra kérte Lázár János minisztert, hogy a következő Kormányinfón mondja meg, hogy a kormány kíván-e változtatni a fogászatot illető - eszerint fatális tévedésből eredő - politikáján! ,,Ha nem, gyakorlatilag meghal az állami fogorvosi ellátórendszer. Ez kinek lesz igazán rossz? A későn felfedezett daganatosoknak. A szegényeknek. Az időseknek. A sokgyerekeseknek. A vidékieknek. Mert rájuk indokolatlan terheket ró majd, ha nem lesz TB-s fogászat.

Ha pedig igen, akkor kérem, hogy azonnal pótolják a fogorvosi kasszából hiányzó összeget - írja végül.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...