news/1768_0_200.jpg
Minden ötödik pár hiába vár gyermekáldást2017. szeptember 11. (hétfő) 08:11szon.huLapszemle20 év alatt a triplájára emelkedett a sikeres beavatkozások száma, mely mostanra meghaladja az 45-50 százalékot.

Mivel jár a lombikprogram, mennyibe kerül, és milyen eséllyel eshet teherbe a nő, aki részt vesz benne? A szon.hu összeállításában ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat.

- Az elmúlt húsz esztendő alatt egyre tökéletesebb lett a technológia, s egyre magasabb azoknak az eljárásoknak a száma, amelyek meghozzák a családoknak a várva várt gyermekáldást. Egy dolog azonban nem változott, az a semmi máshoz nem hasonlítható boldogság, amikor az édesanya először veheti kézbe a gyermekét - mondja a lombikbébiprogram érzelmi oldaláról dr. Losonczy János. A Magyar Orvosi Kamara országos alelnöke maga is szülész-nőgyógyász főorvos, így több évtizedes tapasztalatával megerősíti: szomorú az a beszélgetés az orvosnak is, amikor a teljes körű kivizsgálás után azt kell közölnie a párokkal, hogy természetes úton nem lehet gyermekük.

- A peteérés rendellenességei, a korai menopauza, a petevezető károsodása vagy elzáródása, itt sok esetben endometriózis okozza a problémát, a kismedencei összenövések és egyéb rendellenességek állhatnak a női meddőség hátterében - sorolja a főorvos, hozzátéve: van, amikor a férfi spermájának nem megfelelő mennyisége és minősége miatt marad el a fogantatás. Ezekben az esetekben jöhet szóba a mesterséges megtermékenyítés, a meddőségi problémákkal küzdő párok kezelésének egyik legjobb eszköze.

A lombikbébiprogram sem nyújt 100 százalékos garanciát a gyermekáldásra, de tény, hogy 20 év alatt a triplájára emelkedett a sikeres beavatkozások száma, mely mostanra meghaladja az 45-50 százalékot. Ez nehéz, bonyolult, hosszadalmas és költséges eljárás a tb-támogatás mellett is, mégis sokan és egyre többen vállalják"- említi a főorvos.

A MOK és a szülészek-nőgyógyászok is egységesek abban a kérdésben, hogy a programot meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni. Már csak azért is, mert sajnos a meddő párok száma is nő, e mögött gyakran a késői gyermekvállalás, a stresszes, túlhajszolt életmód, a nem megfelelő táplálkozás áll, és a férfiak pár évtized alatt jelentősen lecsökkent spermaszáma is negatív tényező.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...