news/1773_0_200.jpg
Három országból jött jelzés fertőzésveszélyről2017. szeptember 12. (kedd) 06:48magyaridők.huLapszemleÁtmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos városokban.

A Magyar Idők véradóktól úgy értesült, hogy átmeneti időre, 30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik - akár csak egy napig - a franciaországi Toulonban jártak. A városban ugyanis fokozott kockázatot jelent a chikungunya-vírus-fertőzés, amelyet ugyan alapvetően szúnyogok terjesztenek, de vérrel továbbadható.

Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra a potenciális véradókra, akik szintén akár csak egy napot töltöttek Burgerlandban, Alsó-Ausztriában vagy az osztrák fővárosban, Bécsben, illetve a romániai Braliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak. A véradás előtti kikérdezés része, hogy a jelentkező járt-e az említett települések bármelyikében.

A lap információt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is megerősítette. Eszerint az OVSZ három országból kapott jelzést fertőzésveszélyről: Franciaországból a chikungunya-, míg Romániából és Ausztriából a nyugat-nílusi láz miatt. ,,A nevezett országok adott területén tartózkodott egyéneket átmenetileg kiszűrjük a véradásból." Hozzátették: a kockázatelemzés folyamatos, emiatt azonban még ebben az évben nem maradt el véradás. További részletek itt

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...