news/1954_0_200.jpg
Kattintásra jön a lelet az új rendszerben2017. október 9. (hétfő) 08:47szoljon.huLapszemle

Még sok számunkra a nyitott kérdés, remélhetőleg ezekre a következő hetekben megkapjuk a válaszokat.

Hosszas előkészítés után alig néhány hét múlva ,,élesben" is megkezdi működését az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely orvosokat, betegeket, gyógyszerészeket egyaránt érint.
Mostantól minden egészségügyi adatunkat egységesen, bármikor előkereshető módon tárolják majd.

- Intézetünkben javában folynak a csatlakozáshoz való előkészületek - tudta meg a szoljon.hu Maroska Anikótól, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatójától. - A műszaki feltételek már adottak. A kollégák hetven százaléka már a rendszer kezeléséhez szükséges e-személyi igazolványokat is megkapta. Nagy segítséget jelentett, hogy ezek elkészítésére soron kívül lehetőségünk nyílt a kormányablakban. A következő hetekben még oktatáson vesznek részt az érintettek, novembertől pedig orvosok és szakdolgozók a számukra érvényes jogosultsággal használják majd az új rendszert. Mindettől azt várjuk, hogy biztonságosabbá, hatékonyabbá és gördülékenyebbé válik az ellátás, hiszen a korábbi leletek néhány kattintással elérhetővé válnak, akár a sürgősségire érkező, eszméletlen páciens esetében is.

- Elkerülhetővé válnak majd az ismételt, felesleges vizsgálatok, ami költséghatékonyabb működést tesz lehetővé.

Mostantól tehát minden zárójelentés, ambuláns lap, laboratóriumi lelet, szövettani és patológiai lelet, CT- és MR-vizsgálatok lelete, műtéti leírás, mikrobiológiai laboratóriumi lelet bekerül az egységes rendszerbe, s a későbbiekben országszerte bármely kórházban, szakrendelőben, háziorvosnál lekérdezhető lesz. Úgynevezett e-Beutaló rendszer is indul, melyben lehetőség van beutaló rögzítésére, módosításra vagy törlésre, sőt a szolgáltatók is kiajánlhatnak szabad időpontokat.

- Még sok számunkra a nyitott kérdés, remélhetőleg ezekre a következő hetekben megkapjuk a válaszokat - mondta el dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara szolnoki területi szervezetének alelnöke. - Úgy tervezzük, a közeljövőben egy fórumot is szervezünk a kollégáknak, hogy tisztábban lássunk. Most például még nem egyértelmű számunkra, miként fognak működni a gyakorlatban az orvosi és asszisztensi jogosultságok párhuzamosan, s az sem tisztázott, hogy például a hozzátartozók miként tudják majd kiváltani a recepteket.

A rendszer lehetővé teszi az egészségügyi ellátásban résztvevők számára a vényfelírást, illetve a vény adatainak lekérdezését, ám az anyatej-, gyógyfürdő- és szemészeti vények továbbra is papíralapon kell, hogy készüljenek. Lehetővé teszi az orvosok és az állampolgárok számára a vények további sorsának követését, illetve lehetőség van e-Recept írásra, módosításra, visszavonásra, továbbá lekérdezésre is.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...