news/1960_0_200.jpg
Látszatsegítség a háziorvosoknak az emelés2017. október 10. (kedd) 08:03Magyar NemzetLapszemleAz alapból rendelkezésre álló keretösszeg fele sem fogyott el, és már csak néhány napig lehet pályázni.

Hat nappal a pályázati határidő lejárta előtt, tegnap Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, egymilliárd forinttal növelték a háziorvosi praxis vásárlására és letelepedésre fordítható támogatás keretét. A döntés logikátlanságát a szakma sem érti, hiszen eddig az alapból rendelkezésre álló keretösszeg fele sem fogyott el, és már csak néhány napig lehet pályázni.

A mostani bejelentés azért is érthetetlen, mert 2015-ben és 2016-ban sem sikerült felhasználni az akkor még csak a háziorvosoknak járó 750 millió forintos keretösszeget - írta a Magyar Nemzet.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt a lapnak, azért problémás, hogy október 15-ig lehet pályázni a támogatásra, mert sokan csupán novemberben szakvizsgáznak háziorvostanból. ?k pedig már csak jövőre tudnak pályázni, így több hónapnyi várakozásra kényszerülnek, nem tudnak praxist vásárolni. Ez pedig a betegeknek sem jó.

- Nem értem, mi értelme van most ennek az egymilliárd forintos emelésnek. A keretet folyamatosan pályázhatóvá kellene tenni. Mivel ez nincs így, gyakorlatilag a korábbi években fel nem használt összeget görgetik tovább, így mindig bővül az elérhető keret, de a szűk pályázati határidő miatt arra sokan nem tudnak jelentkezni - mondta az elnök.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani mellett az utóbbi időben több olyan, egészségügyet érintő bejelentés is volt a kormány részéről, amelyet a szakmával egyáltalán nem egyeztettek.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...