news/1999_0_200.jpg
Egyedülálló kórházi osztály nyílt Budakeszin2017. október 16. (hétfő) 07:13magyaridők.huLapszemle

Megnyílt az OORI súlyos idegrendszeri sérülteket ellátó, speciális emelt szintű krónikus osztálya.

Több százan, de akár több ezren is lehetnek az országban olyan súlyos idegrendszeri sérültek, akiknek rövidebb-hosszabb ideig nem tud érdemben segíteni az egészségügy. Ezeket az embereket ma jellemzően valamelyik kórház ápolási osztályán helyezik el, a családok többsége ugyanis fizikailag, lelkileg és anyagilag sem bír, bírna otthon gondoskodni róluk. Egy átlagos ápolási osztályon azonban nem kaphatnak meg mindent, ami akár csak megalapozná a reményt, hogy egyszer még ők is visszatérhetnek közénk. Ezért is fontos lépés, hogy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben megnyílt a súlyos idegrendszeri sérülteket ellátó, speciális emelt szintű krónikus osztály - írta a magyaridők.hu.

Mint Cserháti Péter, az intézet főigazgatója mutatja, telt házzal üzemel: húsz beteg fekszik itt, akik a legkülönbözőbb okokból és a legkülönbözőbb helyekről kerültek ide.

A részlegen Derhán Tamás főorvostól és Kuzmányi Éva vezető ápoló elmondta: a legtöbb ápoltjuk hatvanon felüli, nagy részük szívinfarktust kapott, és bár sikerült őket újraéleszteni, az agyuk túl hosszú ideig nem kapott elég oxigént, ami miatt az teljes egészében károsodik. Ráadásul döntően krónikus betegekről van szó, akiknél az első néhány hétben nehéz eldönteni, mennyire képes a szervezetük a regenerációra.

Az osztályon azonban nemcsak agy-, hanem gerincvelősérültek is fekszenek. Van, aki évek alatt bénult le: eleinte csak a járás esett nehezére, mára egyedül az ágyból sem tud kikelni, és a legrosszabb, hogy az orvosok sem tudják, mi okozza nála a folyamatos állapotromlást. De van olyan beteg is az osztályon, aki amellett, hogy egy gerincdaganat miatt részben lebénult, skizofréniával küzd, miközben egyébként egyedül neveli gyermekét. ? ebben az állapotában ma légüres térbe került volna az egészségügyben, ha nincs ez az osztály. A teljes riport itt olvasható

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...