news/2009_0_200.jpg
Érdemes előre készülni az influenzaszezonra2017. október 17. (kedd) 07:05magyaridők.huLapszemleAz oltóanyagokat a következő napokban minden háziorvoshoz eljuttatják, amit érdemes is kérniük az érintetteknek.

Bár még a szakemberek szerint sem lehet biztosan tudni, milyen lesz idén télen az influenzaszezon, ha a jelenleg Ausztráliában tomboló járvány Európát is eléri, akkor nagyon sokan megbetegszenek majd. Az ötödik kontinensen 2017 szeptember eleje óta több mint 137 500 új influenzás beteget regisztráltak, és a járvány már száz halálos áldozatot követelt - írta a magyaridők.hu.

Az influenza megelőzésének jelenleg a védőoltás az egyetlen hatékony eszköze, ezért is biztosít az állam minden évben 1,3 millió adag vakcinát térítésmentesen a vírus által leginkább veszélyeztetettek számára. ?k a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők (asztmások, daganatos, szív-, érrendszeri, máj- és vesebetegek), a várandósok, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók.

Az oltóanyagokat a következő napokban minden háziorvoshoz eljuttatják, amit érdemes is kérniük az érintetteknek, hiszen a vírus a szövődmények révén akár rövid időn belül halálhoz vezető állapotot is előidézhet.

Az Európai Unióban évente 25 és 100 millió között van az influenzában megbetegedettek száma, és a járvány nagyjából 38 ezer áldozatot követel. Az elhunytak több mint 90 százaléka 65 éven felüli és/vagy krónikus beteg. Az előző szezon előtt Magyarországon alig 700 ezer oltást adtak be, míg korábban egymillió­nál is többen éltek a védőoltás lehetőségével.

A szakemberek ezért sem győzik hangsúlyozni, hogy az influenzavírus az egyetlen olyan kórokozó, amelyik a mai napig világjárványokat képes előidézni. A védőoltásnak köszönhetően viszont az idősek közül 25-39 százalékkal kevesebben kerülnek kórházba és 35-57 százalékkal kevesebben halnak meg.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...