news/2010_0_200.jpg
Vastagbélszűrés: véget ér a húsz év pilot?2017. október 17. (kedd) 07:02medicalonline.huLapszemleAz államigazgatás minden szakmai érvet felülíró átszervezése miatt késik az országos vastagbélszűrési program bevezetése.

Az ÁNTSZ-t már korábban is érzékenyen érintő, a szervezetet jelentősen gyengítő bürokráciacsökkentés áll annak hátterében, hogy három hónappal ezelőtt, a vastagbélszűrés országos kiterjesztésén dolgozó csapat közel húsz tagja, köztük a projekt egyik szakmai ,,arca", dr. Kovács Attila volt helyettes tisztifőorvos is felmondott. Hiába jelezték a szakmai szervezetek, egészségpolitikusok és szakértők, hogy helyrehozhatatlan károkat okoz az egészségügyben a háttérintézmények átszervezése, és pótolhatatlan tapasztalattal rendelkező szakembereket veszítenek a hivatalok, a Miniszterelnökség kivétel nélkül folytatta az államigazgatás átalakítását. Értékrendbeli különbségek miatt állt fel a stáb - tudta meg a MedicalOnline.

A szűrési programba regisztráló alapellátók ugyanis csupán egy e-mailt kaptak október elején, amelyben e-learning továbbképzésre invitálták őket. Az országos vastagbélszűrési program elindítását idén nyárra ígérték, a háziorvosok szeptemberre már a kiteket és borítékokat várták, amelyben a páciensek postára tudják adni a mintákat - ám ezek nem érkeztek meg, és senki nem kapott tájékoztatást arról, hogy ennek mi az oka. Pedig a praxisoknak főszerepet szántak a szűrés szervezésében.

A vastagbélszűrés bevezetésének anyagi hátteret két program - az uniós forrásokra alapozott EFOP, a közép-magyarországi régióban pedig a VEKOP - biztosítja, összesen 6,57 milliárd forint értékben. Az uniós finanszírozásért cserébe a kormány vállalta, hogy három év alatt 10 százalékkal csökkenti a vastagbélrák halálozást, ahogyan ígéretet tettek arra is, hogy 2019-től az állam viseli a szűrés minden költségét. Csakhogy a márciusra indításra előkészített eszközbeszerzési kiírások - kitek, tornyok, stb. - végül mégsem kezdődtek el, mert azokat ,,felsővezetői döntések hiányában nem lehetett szabályosan továbbvinni".

A projekt felelősei folyamatosan jelezték a problémákat a döntéshozóknak, ám nem kaptak érdemi támogatást. Eközben az ügyet képviselő szakemberek célja továbbra is az volt, hogy az eredeti tervben meghatározott szakmai keretfeltételekkel bevezethessék végre a szűrést. Végül a csoport tagjai közül többen, köztük a projekt egyik szakmai felelőse, Kovács Attila - több évtizedes ÁNTSZ-es tapasztalattal a háta mögött - is kiléptek a programból. A projekt szakmai vezetője dr. Virág József lett.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...