news/2020_0_200.jpg
Tízéves a hazai gyermekszív-átültetés 2017. október 19. (csütörtök) 08:14medicalonline.huLapszemle A transzplantáció szívsebészeti tevékenység, de az eredményesség csak hosszú utókezeléssel érhető el.

Pontosan 10 éve, 2007. október 18-án végezték az első magyarországi gyermekszív-transzplantációt a 60. évfordulóját ünneplő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában. A beavatkozást máig további 33 követte - olvasható a medicalonline.hu portálon.

Hazánkban évente mintegy 1000 kisgyerek születik szívbetegséggel, s bár az utóbbi években jelentős előrelépés történt, a csecsemőhalandóságnak ma is jelentős részét képezik a veleszületett szívbetegségek. A gyermekszív-transzplantáció körülbelül a felnőtt átültetésekkel egy időben indult a világban, idehaza ennek azonban csak később alakultak ki a feltételei. Az igény a kétezres években vált egyre nagyobbá, mivel a veleszületetett szívizombetegségek esetén a szakemberek nemigen tudnak segíteni, s a kezelés ellenére is sok gyermeket, nehéz körülmények között, kilátástalan harcok közepette veszítenek el, amikor nemcsak a családból, hanem a gyógyító teamből is kiszakad egy rész...

A gyeremekszív-transzplantáció eredményei eleinte kissé bizonytalanok voltak külföldön is, a technika és a gyógyszeres terápiák fejlődésével azonban 2003-ban idehaza is megszületett a döntés az eljárás bevezetéséről - emlékezik vissza a 60. évfordulóját ünneplő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának háttérbeszélgetésén dr. Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos. Mint mondja, 3-4 év felkészülési idő kellett, míg 2007-ben megkapták az engedélyt a gyermekszív-átültetésre. A transzplantáció szívsebészeti tevékenység, de az eredményesség csak hosszú utókezeléssel érhető el, így sehol nem jelent megoldást, ha a rászorulókat olyan helyről küldik egy másik országba operációra, ahol nem megoldott az utókezelés. Mint azt dr. Prodán Zsolt, a Gyermekszív Központ vezető szívsebész főorvosa mondja, az akkor 15 éves hazai felnőtt transzplantációs csapat teljes mellszélességgel melléjük állt; felbecsülhetetlen volt az a segítség, amit a Városmajortól kaptak, de a hazai szakemberek mellett külföldi centrumok szakértőitől is tanultak.

Ablonczy főorvos hozzáteszi: a műszív programot lényegében a gyermekszív-transzplantáció hozta be az országba, segítve ezzel a felnőtt átültetést is. Műszívvel kapcsolatos finanszírozási gondjaik ma már nincsenek; igyekeznek azonnal követni az újításokat, bár mint Prodán főorvos megjegyzi, egy helikopterleszálló jól jönne... Az utóbbi tíz évben sokat változott a társadalom hozzáállása is, míg a központ indulásakor nagy volt a tiltakozók aránya, ma szinte nincs, aki visszautasítaná gyermek-szervdonációt.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...