news/2190_0_200.jpg
A fejlesztések után hatékonyabb működés 2017. november 10. (péntek) 08:48boon.huLapszemleNégy területet és nyolc részleget érint a B-A-Z megyei kórház korszerűsítése.

Bemutatták a fejlesztéseket a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, amelyek a Magyar Államtól kapott 463 millió forintból valósultak meg, és amelyek a gazdaságilag hatékony struktúraátalakítást szolgálták szakmailag vagy gazdaságilag. A tájékoztatón a megye három ország­gyűlési képviselője is beszélt az ellátórendszer fejlődéséről - írja a boon.hu.

A négy fő területet, de összesen nyolc részleget érintő fejlesztések részletei kapcsán dr. Tiba Sándor, a kórház főigazgatója elmondta, a támogatást a megyei és a Semmelweis kórház még külön, a központi intézmény kialakítása előtt nyerte el. A teleradiológiai és informatikai fejlesztésnek köszönhetően mind a hat tagkórház, illetve együttműködés keretében az ózdi és a sátoraljaújhelyi intézmény számára is végzik a leletezést. A citosztatikus labor kialakítása azért is fontos volt, mert korábban a nővérek különböző helyeken, megfelelő munkavédelmi eszközök nélkül dolgoztak.

A parenterális keverék infúziók készítése szintén olyan speciális tevékenység, amely megérdemelt egy önálló laboratóriumot. A pszichiátriai betegellátás fejlesztése érdekében elkerülhetetlen volt a teljes vertikum Semmelweis kórházrészben történő elhelyezése, ahogy a járóbeteg-szakellátás és a sterilizáló költöztetését, vagy a mozgásszervi rehabilitáció centralizálását is a szakmai észszerűség indokolta.

Az egészségügy fejlesztését kiemelt célként kezeli a kormány - hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Nem elég azonban sok pénzt költeni az ágazatra, az orvosokra, egészségügyi dolgozókra is oda kell figyelni, meg kell kapniuk a kellő elismerést az áldozatos munkájukért - tette hozzá.

A fejlesztések példájaként emelte ki Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő a teleradiológia fejlesztését, amelynek köszönhetően a ,,lelet utazik, és nem a beteg", ez pedig a megye minden polgárát pozitívan érinti, és csupán egy szelete az egészségügyi ellátás javulásának.

Fontos, hogy megvalósult az átjárhatóság a megye kórházai között, az orvoshiány kezelésében is lényeges, hogy optimalizálni tudják az orvosok munkáját a rendszerben - jelentette ki Riz Gábor országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos.

Előremutató törekvés, hogy ne csak a kórházak adósságának rendezésében működjön közre a kormány, hanem egy olyan 15 milliárdos alapot hoztak létre, amelyből olyan fejlesztésekre pályázhattak a kórházak, amelyek megakadályozzák az adósság termelődését. Ebből a keretből nyert a miskolci központi kórház is - mondta dr. Jakó Ildikó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatója.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...