news/2198_0_200.jpg
Egy ideig nem lesznek új ingyenes oltások2017. november 11. (szombat) 07:53mno.huLapszemleAz idén már nem lesz döntés arról, hogy lesz-e ingyenes bárányhimlőoltás és hogyan támogatják a meningocuccos B-vakcinát.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének konferenciáján Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a bárányhimlő elleni védőoltás esetében két verzióval számolnak, az egyik, hogy ajánlott, ingyen elérhető oltássá teszik. A másik, hogy - mivel a terhesség alatt súlyos szövődményeket okozhat - a 16 éves lányoknál vizsgálnák, ki az, aki nem védett, és az kaphatna ingyen oltást - írta az mno.hu.

A kanyaróval kapcsolatban az államtitkár kifejtette: a járvány miatt a Romániával határos megyékben vizsgálták, hogy a korábbi védőoltások mennyire nyújtanak védelmet a felnőtteknek, és kiderült, hogy az egészségügyi dolgozók több mint tíz százaléka nem védett. Kiemelte: fontos lenne elérni, hogy legalább részükre ingyenes és kötelező legyen az oltás. Az elvégzett szűrést egyébként kiterjesztenék az egész országra.

Az agyhártyagyulladás elleni meningocuccos B-vakcina jelenleg egyáltalán nem támogatott, Ónodi-Szűcs Zoltán szerint valamilyen mértékben szeretnék támogatottá tenni, de konkrét számokat nem mondott.

A javaslat még csak az illetékes kabinet előtt van, a kormány ezután foglalkozhat a kérdéssel.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...