news/2201_0_200.jpg
Nyugat-nílusi láz: már két magyar halott2017. november 13. (hétfő) 07:00WeborvosLapszemleAz európai járványügyi központ jelentése szerint eddig 26 áldozata van a fertőzésnek.

Idén június 1-je és november 9-e között 202-en fertőződtek meg az Európai Unió tagországaiban a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázzal. A legtöbben Romániában (66-an), Olaszországban (57-en) és Görögországban (47-en), de Magyarországon is már 20 esetet jelentettek. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint a vírus miatt 26-an meghaltak, az áldozatok között két magyar van.

Az európai központ adatai szerint a fenti országokon kívül az unióban még Horvátországból (5 eset), Ausztriából (4 eset), Franciaországból (1 eset) és Bulgáriából (1 eset) jelentettek fertőzéseket. A szomszédos államok közül Szerbiában (49), Törökországban (5) és Izraelben (28) regisztráltak fertőzéseket.

A nyugat-nílusi láz következtében elhunyt 26 európai beteg közül a legtöbb áldozat Romániában (14) Görögországban (5) és Magyarországon (2) volt, de egy-egy beteg meghalt Olaszországban, Horvátországban, valamint Szerbiában (2) és Törökországban (1) is.

A nyugat-nílusi láz a szúnyogok által terjesztett betegség, amely a betegek kis részében súlyos idegrendszeri tünetek is okoz. A fertőzés szezonja június és november közé tehető. A legtöbb beteget augusztusban és szeptemberben regisztrálják.

Az ECDC a vérellátás biztonsága miatt nyomon kíséri a nyugat-nílusi láz terjedését, mert az unió idevonatkozó irányelve szerint azokon a területeken, ahol a nyugat-nílusi láz felbukkan, ajánlott elhalasztani a véradást.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

MOK Akadémia 20182017. november 23.
További hírek...