news/2334_0_200.jpg
Egyre nő a nemi betegek száma Európában2017. december 5. (kedd) 07:03magyaridők.huLapszemleA kórházak neurológiai osztályain kezelt páciensek közül egyre többnél derül ki, hogy a panaszok hátterében szifilisze van.

Évek óta emelkedik bizonyos nemi betegségek száma Európa-szerte a párkapcsolatok leértékelődése, a szexuális szabadosság miatt. A szakértők szerint ráadásul csak a jéghegy csúcsát látjuk, a legtöbben nem is sejtik, hogy fertőzöttek - írja a magyaridők.hu.

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) a közelmúltban egy sor szexuális úton terjedő betegséggel kapcsolatban tett közzé átfogó jelentést, amelyekből az látszik, hogy az elmúlt években Európa-szerte folyamatosan emelkedik a szifiliszes, gonorrhoeás és az úgynevezett LGV-fertőzések száma. Ez utóbbi egy hazánkban rég elfeledett, ,,klasszikus" nemi betegség, amely 2003-ban jelent meg újra a kontinensen. Az adatok szerint míg 2011-ben 20 500, 2015-ben már 28 701 szifiliszes eset fordult elő, a gonorrhoeával fertőzöttek száma majdnem megduplázódott, 40 000-ről 70 000-re nőtt, az LGV-s esetek száma pedig ennél is markánsabban emelkedett, 739-ről 1787-re.

Ez a szakértők számára főként azt mutatja, hogy egyre több az olyan alkalmi szexuális kapcsolat, amelyben nem használnak óvszert, ráadásul kevesen tudják, hogy ezek a fertőzések orálisan és análisan is elkaphatók. Az óvatosság sajnos azért sem jellemző, mert a nemi betegségekről mindenki tudja, hogy ma már antibiotikummal gyógyíthatók, ám ez nem biztos, hogy mindig így lesz - hangsúlyozta a szakember. A gonorrhoeánál már kialakult egy olyan törzs, amely egyre kevésbé reagál a jelenleg elsőként választandó antibiotikumra.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...