news/2353_0_200.jpg
Tüdőgyulladás: kevesebb lehetne a betegek száma2017. december 7. (csütörtök) 08:49magyaridok.huLapszemleAz idősek védőoltását is ingyenessé kellene tenni, javasolják a szakemberek.

Akár már évi félmilliárd forintos költségvetési támogatás elegendő lenne ahhoz, hogy a jelenleginél lényegesen kevesebb idős ember kerüljön kórházba, illetve haljon meg bakteriális tüdőgyulladás következtében. A szakemberek évek óta szorgalmazzák, hogy a csecsemőkhöz hasonlóan az időseknek is tegyék ingyenessé a pneumococcus okozta fertőzés elleni védőoltást, írja a Magyar Idők portálja.

Minden életkorban okozhat súlyos betegségeket - középfül-, arcüreg-, tüdő- vagy agyhártyagyulladást, sőt vérmérgezést és gennyes ízületi gyulladást is - a streptococcus pneumoniae nevű baktérium (pneumococcus), a legveszélyeztetettebbek azonban az öt év alattiak és a 65 év felettiek.

Mivel egyetlen adag vakcina élethosszig tartó védelmet biztosít, fokozatos bevezetéssel, például az aktuálisan nyugdíjba vonulók vagy bizonyos életkori csoportok számára biztosított térítésmentes oltással az idős generáció jelentős hányada védetté válhatna néhány év alatt. A pneumococcus védőoltás Szlovákiában idén szeptembertől az 59 év felettieknek, Csehországban szintén ez évtől a 65 év felettieknek ingyenes.

A védőoltás jelentőségét mutatja, hogy a bakteriális tüdőgyulladás okozta halálozás a modern antibiotikumos terápia ellenére is változatlanul 12 százalék körüli az elmúlt hatvan évben Európa-szerte. Az 50-64 közöttiek közül évente nyolc-tízezren, a 65 év felettieknél már 22-25 ezren szorulnak kórházi kezelésre évente tüdőgyulladás miatt.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...