news/2358_0_200.jpg
Bognár Zsolt elnök a sürgősségi ellátásról2017. december 7. (csütörtök) 15:41atv.huLapszemleMai napig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a sürgősségi az nem mindenki számára jelent gyors ellátást.

Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOT) elnöke szerint a társadalomnak nincsenek valódi ismeretei a sürgősségi ellátásról, nem tudják a betegek, milyen szempontok szerint kerülnek besorolásra, hiszen nem érkezési sorrend alapján látják el őket az sbo-kon. Az ellátásuk a triázsrendszer, vagyis egy prioritási rendszer alapján történik, amely egy allokációs szabályrendszer (milyen kritériumok alapján vizsgálják ki a beteget és miként sorolják be az ellátás sürgősségét) - derül ki az ATV műsorából.

Mint az elnök elmondta, ciklikusan visszatérő téma a sajtóban a sürgősségi osztályok túlterheltsége, a várakozás hosszúsága, ám sokan még ma sincsenek tisztában azzal, hogy a sürgősségi az nem jelent mindenki számára gyors ellátást, csak az rossz állapotban lévő betegek kapnak sürgősen életmentő, életstabilizáló ellátást itt, bár mindenkit, aki sürgősségi osztályhoz fordul, megvizsgálnak. Arról is beszélt, hogy az sbo nem a diagnosztikai várakozás megkerülésének eszköze, s fontosnak tartja a testület, hogy a lakosságot széles körben tájékoztassák az sbo-k tevékenységéről, illetve az osztályozó rendszerről.

Az MSOT elnökével készült interjú itt látható.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...